. BEÞÝNCÝ ÞAKRA (VISHUDDHA)

Bedenle boyunun birleþtiði gýrtlak çuku­ru hizasýnda olan ve troid bezi etrafýnda gümüþi mavi renkte ýþýyan bu þakra; mut­luluðun, farkýndalýk zenginliðinin ve ya­þam sevincinin þakrasýdýr.

Kalp þakrasýnýn üst basamaklarýnda þart­sýz ve karþýlýksýz sevgiyi yaþar hale gele­rek merhamet ve þefkat duygularý alabildiðine geliþen varlýk, uyanan beþinci þak­rasýnýn verdiði enerjiyle artýk her varlýðý kucaklamaya hazýr hale gelmiþtir. Daha doðrusu; tek tek sevgi ve ilgi ile geliþmiþ, tümüne açýlmak hepsini sentezleyerek kendinde bütünleþtirme olgunluðu içine girmiþtir. Artýk alt þakralarýn yeterli ve düzenli çalýþýyor olmalarýyla, onlarýn bas­kýn tesirlerinden kurtularak; güvenlik arzusundan, duygusal açlýklardan ve güç arayýþlarýndan özgürleþerek, insanlarý ve olaylarý yönetmeye çalýþmadan hayatý teslimiyet içinde ve akarak yaþar.

Ýnsanlara karþý olan hasýmane ve önyar­gýlý bakýþtan kurtuluþ, onlarýn toplum þuurunun baskýsýndan özgürleþmiþ ve onlara karþý sevgi, þefkat, merhamet duygu­larýyla donanmýþ bir varlýk olarak tüm in­sanlarý kucaklayabilecek, onlarla olmayý, onlara hitabý ve onlara yardýmý seven sosyal, hümanist varlýktýr artýk. Bu varlýk için canlý olan herþey mukaddestir, korunmasý gerekir ve hepsi bir arada ilahi bir armoni oluþturmaktadýr.

Canlýnýn ve çevrenin hassasiyeti içindeki beþinci þakra insaný, insanlar arasýnda yaþanan kavga ve vahþet için, sevgisizlik için üzülür. Yetebildiði, ulaþabildiði, kabi­liyeti ve imkaný oranýnda yardým edebil­diði aktiviteler içersindedir. Hizmet ihti­yacý, sorumluluk duygusu, karþýlýksýz yardým cabasý içindedir. Güvenilir kiþidir, kendine ve herkese karþý dürüsttür keza insanlar onu ararlar, isterler, severler.

Kýsaca, boðaz þakrasý; kül bilincine ulaþý­lan þakra realitesidir. Herþeyin, kendisin! de içeren "bir þey" olduðunu fark ediþ basamaðýdýr. Birlik bilinci içerisinde bitkilere, hayvanlara, Ýnsanlara ve onlarla il­gili sanat dahil her konuya açýlýþ ve her þeyle ilgileniþ halini yaþar. Ýlgi dünyasý çok zenginleþmiþtir.

Dünyanýn, varlýklarýn, doðanýn ve siste­min mükemmelliðini, eþsiz güzelliðin! fark ederek, hissederek yaþar. Sadece yaþýyor olmaktan zevk alarak, kendini her yerde evinde ve tam güvenlik içinde sar­malanmýþ hissederek, sistemi kendinle, kendini sistemle özdeþleþtirir.

Hayatta daima korunduðunu, kollandýðýný, yardým aldýðýný fark etmeye baþlar. Dýþ dünyaya karþý algý ve farkýndalýklarý çok artmýþtýr. Bu arada kendi iç dünyasýna karþý algýlarý da çok geliþmiþ ve iç görü­þü artmýþtýr.

Boðaz þakrasý realitesindeki insan, ken­dini çok iyi tahlil edebilir ve bunu herke­se ifade gücü içersinde aktarabilir. Tüm ince, sübtil duygu ve iç gerçekler, gizemli alanlar, gerçeðin yüksek boyutlarý onun açýk,renkli ifade becerisinde dile getirilir. Yüksek ifade yeteneði ile yol gösterici, ve görev insanýdýr. Aþýrý duyarlýlýðý ve öfkeyi yenmiþ, tesirde kalmayan, yolundan sap­mayan, özgür, azimli prensip insanýdýr. Baþkalarým dinlemeyi ve hissetmeyi iyi bilen, insanlarla kolay ve uyumlu iliþkiler kurabilen bu realite yaydýðý mavi ýþýðýn karakteri olan sükunet ve huzuru yaþar, yaþatýr.

Tasavvufta; bu mertebedeki nefs'e "Nefsi Razýyye" denir. Yani Allah'tan gelen her þeye razý olma mertebesidir. Büyük bir teslimiyet içinde, beþeri sýfatlardan arýn­mýþ, her þeyin nefsinde toplandýðým fark etmiþ ehadiyyet (birlik) ve tevhid maka­mýdýr. Kemal halinin ise ilk basamaðý ka­bul edilir.

Belki de insanlýðýn, en geliþmiþ, olgun­laþmýþ, mükemmel halini beþinci þakranýn ileri boyutlardaki bu insanýn vasýflarýnda fark ederiz. Çünkü bundan sonraki daha yüksek iki þakranýn realiteleri in­sanlýk üstünü temsil etmektedirler! Ve za­ten onlarý da çok ayrýntýlý izah edemiyecek oluþumuzun sebeplerinden birincisi; hangi hali yaþýyor olduklarýnýn kendileri tarafýndan dahi anlatýlamamasý, söze, izaha gelmez olmasýdýr. Ýkincisi de; hadi an­lattýk diyelim!.. bunun, diðer insanlarýn algýlayabileceði, "haa! anladým.." diyebi­leceði ve onlarýn evvelce yaþamýþ olduk­larý, bilip tanýdýklarý, duygu ve hissediþ hallerinden hiçbirisine uymamasý, anlam yaratmamasý söz konusudur. Bu sebep­lerden dolayý iki yüksek þakra, sadece genel hatlarýyla ele alýnacaktýr.

2-Copy-3